Fahiş Elektrik Faturalarının Nedenini Anlamıyorum
Ocak ayı elektrik faturam 759 TL geldi,
4 kişilik çekirdek bir aileyiz.
Evde bulunan elektrikli ev aletleri;
Buzdolabı,
+ Derin Dondurucu,
+ Fırın,
+ Mikrodalga Fırın,
+ Su ısıtıcısı,
+ Bulaşık Makinesi,
+ Çamaşır Makinesi,
+ Çamaşır Kurutma Makinesi,
+ Saç Kurutma Makinesi,
+ Elektrikli Süpürge,
+ Televizyon,
+ Kombi,
+ Dizüstü bilgisayar,
+ Telefonlar,
+ Ampuller
= 759 TL
759 TL kazancıma göre iyi bir tutar.
Birileri çıkıp ukala gibi tasarruflu kullan diyerek nasihat vermeye kalkacaklar.
Elektrik kullanımı medeniyet seviyesi ile eşdeğerdi hani!?
Elektrik Elektronik Mühendisiyim,
Sektörün içerisindeyim, neyi nasıl kullanmam gerektiğini gayet iyi biliyorum.
Hiç Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun Sektör Raporunu Okudunuz mu?
https://www.epdk.gov.tr/Detay/Icerik/3-0-23/elektrikaylik-sektor-raporlar linkinden ulaşıp okuyabilirsiniz.
Benim kafamı karıştıran durum şu;
Türkiye Üretim Kapasitesi; (EPDK’ın en son açıkladığı sektör raporu Kasım 2021)
Türkiye Enerji Üretimi ((EPDK’ın en son açıkladığı sektör raporu Kasım 2021)
Tablolara baktığımızda, HES’lerimizin kurulu güçteki toplama oranı %25,33 iken, üretimdeki toplama oranı %11,95 ve üretimimizin çoğunu; kaynağını ithal ettiğimiz santrallerden karşıladığımız görebiliyoruz; Doğal Gaz ve İthal Kömürle yapılan üretimin kurulu güçteki toplama oranı %37,51 iken üretimdeki toplama oranları %54,81.
Döviz arttı, doğal gaz fiyatları arttı, ithal kömür fiyatları arttı ne oldu enerji üretim maliyeti arttı. Tabloları okuduğumda, halbuki HESler tam kapasite devreye alınmış olsa toplam üretimin %64 gibi bir kısmını karşılayabilecek durumdalar. Hadi yarı kapasite çalışsınlar; %32 sini karşılasınlar bu bile maliyeti önemli ölçüde azaltmaz mı?
Bu tablolara bakınca İran’dan doğalgaz gelmeyince, OSB’lerin ve yüksek tüketim yapan fabrikaların elektrik kullanımı neden durduruldu anlayamıyorum. HESleri devreye alarak doğalgaz çevrim santrallerinin eksiği çok rahat kapatılabiliyor oysaki!???
Teknik başka izah edebilecek olan arkadaşlar varsa buyursun açıklasın.
Ama elektrik faturası tutarı fahiş.
Elektrik kullanmayan sektör olmadığından, fatura farkını ürünlerine yansıtacaklar ve bize ürünleri bir önceki zamana göre daha pahalıya satacaklar. Yani enflasyon artmaya devam edecek…
Dört kişinin günde 14kWh yakması normal değil. Madem mühendissiniz, şunu sorun: Çok değil bundan yirmi yıl önce dört kişinin tüketimi kaç kWh idi? Neden bu kadar hızlı arttı? Bu artışa paralel bir yaşam kalitesi artışı oldu mu? Tüketim artsın ama fatura artmasın mı? Artan sayılar nereye varır? Şikayetiniz yeryüzünün sonsuz olmaması mıdır?
Ulusal marşınız, eğer okuyorsanız iyiliğin ölçüsünün çökmek üzere olan “medeniyet” olmadığını hatırlatır.
Bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, kurutma makinesi, fırın, su ısıtıcısı cihazlarının her biri ortalama 2,5Kw güce sahiptir. Bunlar sık kullanılmasa da, her biri bir saat çalışsa 2,5Kwh tüketim olarak elektrik sayacını ilerletir. TV, kombi, bilgisayar, ampuller ise sık kullanılmasına rağmen güçleri düşüktür. Hepsini 24 saate yaydığımızda 14Kwh’ın mantıklı bir tüketim olduğu görülür.
Tükettiğimizin karşılığını tabi ki ödeyeceğiz ama, tablolara dikkat ederseniz; hidroelektrik santrallerinin tam üretime sokulmadığını göreceksiniz. Neden? Neden doğal gaz ve ithal kömür gibi yurtdışından aldığımız hammaddelerin karşılığı çalışan santraller ağırlıklı olarak çalıştırılmaktadır. Dolar, Euro artınca tabi ki fiyat artacak ama barajların setleri Allah’ın suyu dolu iken bu su neden türbinlere akıtılmamaktadır.
Devlet elinde iken, özelleşme adı altında santrallerimizi alan kişilere kıyak geçilmektedir. Devlet elinde yeteri kadar santral bırakmadığından da kapitalist patronların fiyat artışlarına müdahale edememektedir. Uyandırayım.