Trafik Yoğunluğu ile Ekonomi Analizi
Sosyal medyada tatil beldelerine giden yollarda trafik yoğunluğunun fotoğraflarını çekerek paylaşıp, “nerede ekonomik kriz?” diye soran ve bir sürü beğeni alan vatandaşlarımız var.
O trafikte, memleketine büyüklerine veya evine geçmekte olan insanları da tatilci olarak hesaba dahil edelim.
Ne kadar doğru söylüyorlar bir inceleyelim?
Olayın sayısal analiz kısmı;
Türkiye nüfusu: 82 milyon,
Türkiye’de trafiğe kayıtlı her türden yürüyen araç sayısı: 24 milyon 628 bin 96 (TUİK Mayıs 2021 sonu)
Bu sene haberlerde geçen en kalabalık mesafeyi baz alalım: 10 kilometre ve 3 şeridi tam dolduralım.
Bir aracın uzunluğunu da ortalama 4,5 metre olarak alalım.
81 il için tatile kaç araç gitmektedir onu hesap edelim;
10.000 metre trafik yoğunluğu X 3 şerit /4,5 metre araç uzunluğu = 6.667 araç
Bunu 81 il için uygulayalım = 540.000 araç,
24 küsur milyon araçtan 540.000 araç tatil trafiğinde yani toplam aracın sadece yüzde 2,19‘u tatil trafiğinde.
Bir aileyi ortalama 3 kişi olarak hesaplarsak; 540.000 X 3 = 1.620.000 kişi tatile gidiyor bu da toplam nüfusun %1,97‘si tatile çıkmıştır diyebiliriz.
Tatil yerlerindeki menü fiyatlarını paylaşanlarda mevcut; oraya gidiyor diye, giden kişi oradaki restoranlarda kafelerde dünyanın parasını harcayacak diye de bir şey yok; benim ve arkadaş grubumuzun bagajlarında portatif sandalye, masa mevcut hatta çadırımız bile sürekli bagajda!
Araç plakalarını da saymıyorum; parası Türk Liramızdan değerli olduğu için, tatil olarak ülkemizi tercih eden turistler ve gurbetçilerimizi de hesaba katmadım!
Pareto ilkesini de es geçmeyelim; Pareto gelir ve zenginlik ile üzerine bir araştırma yapmıştır ve bir ülkedeki % 80 zenginliğinin nüfusun % 20′ sine ait olduğunu fark etmiştir ve bu hesabın başka değerlendirmelerde de üç aşağı beş yukarı benzer çıktığını görmüştür.
Yani maddi sıkıntı yaşamayan veya elinden avucundan birikim yapıp kıt kanaat tatile giden azınlık insanların oluşturdukları anlık kalabalığa bakıp, “herkes yollarda fakirlik nerede” diye sorarak ekonomik kriz olmadığını iddia etmek yanlıştır.
Ekonomiyi değerlendirebilmek için insanın aynı ürünleri ne kadara alıyordu şimdi ne kadara alıyor değerlendirmesi yapmak gereklidir.