Alkışlıyorum Halid Yıldırım
Eskişehir’de 6 ayda geliştirdiği “robot köpek” projesiyle INSPO 2021 Uluslararası Bilim Proje Olimpiyatları’na katılan 18 yaşındaki lise öğrencisi Halid Yıldırım, mühendislik kategorisinde birinci olmuştur.
Eskişehir’de 18 yaşındaki lise öğrencisi Halid Yıldırım, korona virüs salgın sürecini kendisi için avantaja çevirdi. Evde kaldığı 6 aylık süre boyunca “robot köpek” projesini geliştiren Yıldırım, TÜBİTAK’ın 52’nci Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın bölge finalinde birinci olmuştur.
Ardından projesiyle INSPO 2021 Uluslararası Bilim Proje Olimpiyatları’na katılan 18 yaşındaki Halid, burada da büyük bir başarıya imza attı. Lise öğrencisi, farklı ülkelerden çok sayıda yabancı öğrencinin katıldığı olimpiyatların “Mühendislik” kategorisinde, 1-2 Mayıs tarihlerinde çevrim içi görüşmelerle değerlendirilen robot köpek projesi jüri tarafından birinciliğe layık görülmüştür. Ayrıca Halid Yıldırım aldığı birincilik sayesinde yurt dışında düzenlenen bilim-teknoloji projeleri yarışmalarına direkt katılma hakkı kazanmıştır.
Halid Yıldırım, küçük yaşlardan beri tak-çıkar tarzı oyuncaklarla uğraştığını belirterek, daha sonra ailesinin desteğiyle 3 boyutlu yazıcıya sahip olduğunu söyledi.
Robotik kodlamayı öğrenip yazılımlar üzerine çalışmalar yaptığını aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:
“Farklı projeler belirleyip yazılım, donanım ve elektroniğini kendim yapmaya başladım. Kovid-19 salgını döneminde herkes evlere kapandı. Okullar da uzaktan eğitim sistemine geçince gençler evde kaldı. Bu dönemi iyi değerlendirmek istedim. Robot köpek yapma fikri oluştu. Yaklaşık 6 aylık çalışma sonunda tasarladım. Donanımı, yazılımı ve tasarımı bana ait. Tasarım programı olarak Fusion 360‘ı kullandım. 3 boyutlu yazıcıyla plastik aksamlarını kendim çıkarttım. Elektrik ve veri dağıtma tesisatlarını çeşitli programla tasarlayıp lehimledim. Arduino yazılımını kullandım. Kinematik formüllerini bizzat yazdım.”
Yıldırım, robot köpeğin üzerindeki bütün sistemlerin, komponentleri, bataryaları, bilgisayarı, regülatör ünitesi, gaz sensörü ve lidarın tamamen çıkartılıp takılabilir olduğunu dile getirdi.
Robotun işlevlerine değinen Yıldırım, “Farklı iş kollarında, farklı uygulama alanlarında kullanmak için özelleştirilebilir. Her iş alanı için farklı robot üretmektense tek bir robot köpek için farklı modüller üretmeyi tercih ettim. Üzerinde sabit kamera sistemi var. Lidar ve gaz sensörüne sahip. Drone modülü üzerinde hala çalışıyorum, kısa bir süre sonra o da tamamlanacak.” dedi.
Yıldırım, gelecekte bilgisayar mühendisliği okumayı planladığını, kuantum bilgisayarlar ve yapay zeka üzerine uzmanlaşmak istediğini ifade etti.