İnternetten Film İndirenler İçin Video Format Rehberi
İnternetten indirmek veya izlemek istediğiniz filmlerde yan yana bir çok ibare ile karşılaşırsınız. Bu ibareler filmin kalitesi hakkında önemli bilgiler vermektedir. Gelin en sık karşılaştığımız ibarelerin ne anlama geldiklerine bir bakalım.
CAM: Sinema çekimi filmlerdir. Görüntü ve ses kötüdür. Kamera kullanılarak kayıt yapılmaktadır. Kamera nerede ise oradan izlenebilen açıdan görüntü ve duyulan sesin kameranın kalitesine göre kaydı yapılır. Kamera sabitlenmediği için görüntüde sallanmalar, titremeler olur. Hatta kamera yer yer kayarak ekran ile hiç alakası olmayan yerleri çektiği de görülmüştür.
TS: Sinema çekimi filmlerdir. Fakat CAM’dan farkı bu çekim için kamera 3 ayak yardımıyla sabitlenmiştir. Ses insan gürültüsünden daha uzak, hoparlöre daha yakın bir yerden kaydedilir. Genelde camrip filmlere göre çok daha iyi görüntü ve sese sahiptir. Fakat filmlerin akışına göre sesin de hoparlör sisteminden aynı akışı olduğundan ve ses eko yaptığından izleme tadı vermez.
TC: Film telecine makinesiyle kopyalanması ile ortaya çıkar. Görüntü ve ses kalitesi teoride DVDRip düzeyinde olması gerekir ancak pratikte durum bu olmaz. Renkte solma, kenarlarda titreme gibi durumlar oluşabilir.
PPVRIP: Pay Per View Ripdir. (Görünüm Başına Ödeme) Bazı filmler dvd veya bluray çıkmadan önce otellerdeki televizyonlarda para ile izlenebilir. Otellerde bu tür filmlerden yapılan kayıtlardır. Görüntü genelde iyi olmaz.
DVDSCR: Film sinemalarda gösterime çıkmadan tanıtım amaçlı VHS kaseti bazı yerlere gönderilir. Bu kasetlerden riplenen filmlere screener filmler denir. Görüntü kalitesi çok iyi de olabilir, çok kötü de olabilir. En büyük dezavantajı film esnasında altta, ortada ya da üstte geçen telif hakkı yazılarıdır. Sinemada gösterime girmeden izleyeceğiniz için bu telif hakkı yazılarını fazla dikkate almazsınız.
R5 (Region 5): Rusya için üretilmiş ucuz sürüm DVDlerdir. Görüntü normal DVD kadar iyi olmayabilir. Genellikle filmin DVDsi çıkmadan kısa bir süre önce çıkar.
Diğer bölge kodları:
R1: Amerika-Kanada,
R2: Japonya-Avrupa-Güney Afrika ve Orta Asya (Mısır),
R3:Güneydoğu ve Doğu Asya,
R4: Avustralya-Yeni Zellanda-Pasifik-Orta ve Güney Amerika-Meksika ve Karayipler,
R5: Doğu Avrupa (Eski Sovyet Rusya)-Hindistan-Afrika-Kuzey Kore ve Mongolya
R6: Çin
DVDRIP: Filmin piyasaya sürülen DVDsinin son kopyasıdır. Kalite olarak orjinal DVD ye çok yakındır. Ancak günümüzde bluray disclerin çıkması ile popülaritesini yitirmektedir.
DVD5: DVDnin riplenmeden sunulmuş şeklidir. Bu sunumlarda kamera arkası görüntüler, röpörtajlar vs. olabilir.
DVD9: Yüksek kapasiteli DVDlerin riplenmeden sunulmuş şeklidir. Aynı DVD5 gibi bunda da ekstra görüntüler olabilir.
BRRip: Bu filmlerin kaynak görüntüsü bluray veya blurayden riplenen hd görüntülerdir.
BDRip: BRRipden tek farkı ham bluray discden riplenmesidir.
Çözünürlük ve Saniyede Akan Veri Miktarının Önemi:
Standart Çözünürlükler; 720X 480, 1280 X 720, 1920 X 1080’dir. Çözünürlük arttıkça görebileceğiniz detaylarda artar. Çözünürlükle birlikte saniyede akan veri miktarı’da önemlidir. Mesela bir çözünürlük ibaresinin başında m görüyorsanız burada mobil uyumlu bir cihaz için saniyede akan veri miktarının azaltıldığını aklınıza getirin. 15 veya 17 inç ekranlarda fark etmezsiniz ama daha büyük ekranlarda pixel geçişlerini görebilirsiniz.
Ses Formatında dikkat etmeniz gereken husus; Eğer Ses LİNE yazıyorsa, bu ses sinema salonunda hoparlör yanından yapılmış kayıt olarak düşünebilirsiniz. Sizi tatmin etmez. Ve belli bir süre sonra izlediğinizden tat almamaya başlarsınız.
BD Remux: Bluraydeki görüntünün rip işlemine maruz kalmadan kullanılmayacak seslerin ve altyazıların çıkarılması ile oluşur.
Bluray Disc: Blurayin hiç bir işleme maruz kalmadan ham olarak sunulmasıdır. En iyisi izlemelik olan budur. Ama bu da en çok yer kaplayandır. 30 – 40 GB gibi
Filmin, Sinemada Gösterime Giren Versiyonu ile Piyasaya Çıkan Versiyon Arasında Fark Olabilir;
Director Cut: Yönetmenin istediği sahnelerle eklentiler yapılmış olan versiyondur.
Theatrical Cut: Yönetmenin prodöktörle yaptığı anlaşma çerçevesinde yorum katmayarak, filmin anlaşmasına sadık kalarak yaptığı versiyondur. Sinemada gösterildiği versiyonudur. Eğer hiç bir ibare yoksa genelde theatrical cut versiyondur.
Extended Cut: Sinemada gösterilen filmden farklı sahneler bulunur. Filmin kurgusuna bağlı kalınarak yeni sahneler eklenir. Bu sahneler kimi zaman bir kaç saniye iken kimi zaman bir saate kadar çıkabilir.
Limited Edition: Filmin 250 sinemanın altında sinemada oynandığı anlamına gelir. Genellikle kısa filmler limited olarak yayınlanır.
RİPlenme Durumuna Göre İbareler Farklılık Gösterebilir;
NUKED: Film riplenirken bazı kurallara uyulmaz ve sonuç olarak hatalı ripler ortaya çıkarsa ve bu fark edilirse film nuke yer. Bu durumda film yeniden riplenir.
PROPER: Bir release grubunun riplediği filmde bazı kuralları uygulamadıysa, ripte hatalar varsa yani film nuke yediyse film yeniden riplenir. Yeniden riplenen düzgün filme PROPER yazılır. Eğer sonradan riplenen filmde de hatalar bulunup tekrar riplenirse buna da REAL.PROPER denir.
REPACK: Aynı proper gibi kötü riplenen bir filmin daha güzel şekilde riplenmesidir.
DUAL: Film birden fazla dil seçeneğine sahiptir. Aksi belirtilmediyse Türkiye için bu sesler İngilizce ve Türkçedir.
SUBBED: Filme altyazı gömülmüş anlamındadır.
Televizyon yayını esnasında da kayıt yapılabilmektedir;
TVRip: Filmin Analog kaynaklı TV kartından yapılmış kayıtlardır.
DVBRip: Filmin Dijital TV kartından yapılmış kayıtlardır. Görüntü kalitesi DVDRip civarındadır.
HDTV: Filmin HD yayın üzerinden yapılmış kayıtlarıdır. TV yayınları açısından en kalitelisi budur.
WEB-DL: iTunes üzerinden sunulan yayınlardır. Bunlar genellikle HDTV sunumlara göre daha kaliteli olurlar. HDTV veya DVBRip sunumlarda kanal logosu bulunur ancak WEB-DL sunumlarda kanal logosu bulunmaz.
Kodlama Bilgileri:
DivX: Genellikle DVD den film riplemede kullanılan bir codec türüdür. Çok az görüntü kaybı ile yerden çok fazla tasarruf sağlanabilir. Örneğin 4,4 gb boyutundaki bir dvd filmi görüntü kaybı ile 700 mb boyutuna getirilebilinir.
XviD: Divx formatının paralı hale gelmesi ile bu ekipten ayrılan kişilerin geliştirdiği yeni video formatıdır. Hemen hemen hiç bir fark yoktur.
h264: H.264 sıkıştırma tekniği MPEG4 Part 10 (Advanced Video Coding) olarak da bilinir. Ticari video sıkıştırma teknolojilerinin lideri olarak ortaya çıkmıştır. Seleflerinin çok üzerinde bir sıkıştırma sağlar. MPEG4′ ten daha iyi sıkıştırma gerçekleştirir. Ayrıca iyi resim kalitesi, en küçük dosya boyutu, DVD kalitesinde video, network üzerinden daha verimli video aktarımı gibi özellikleriyle kendinden önceki codeclere fark atar.
x264: Genellikle HD filmlerde kullanılan yeni nesil codec türüdür. MKV formatındaki dosyalarda karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
AVI: Kısa süre öncesine kadar çok popüler olan ancak son zamanlarda blurayden riplenen mkv formatlı filmlerin yaygınlaşmasıyla popülaritesini kaybetmeye başlamıştır. Bu türdeki dosyalar genellikle DivX veya XviD kodekleri ile gelirler.
MP4: Mpeg-4 sıkıştırması kullanan Film veya video parçasıdır. Genelde internet sitelerinde veya bazı cep tipi mp4 oynatıcılarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Çoğu zaman görüntü kalitesi düşüktür. Ancak kimi zaman blurayden riplenen h264 kodekli hd filmlere rastlamak mümkündür.
MKV: Blurayden riplenen ve genelde x264 codecli, yüksek çözünürlüklü dosyalardır. İzlenilebilirliği en yüksek olan dosya türüdür.
helal olsun size bu kimse nerdeyse yapmaz çok saolun uğraşmıssınız vallahi bemde bu anlamlar ne dir diyordum