Kaçak Elektrik Parasını Geri Alın
Elektrik – Elektronik Mühendisiyim, elektrik perakende satış ve dağıtım destek şirketinde çalışmaktayım. Kayıp kaçak bedelleri – kayıp kaçak bedellerinin iadesi veya elektrik faturanızda kafanıza takılan her hangi bir soruyu bana sorabilirsiniz.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararını Verdi (2014-7-11884 esas ve 2014-1045 sayılı karar); “Hırsızın kullandığı kaçak enerji dürüst vatandaştan tahsil edilemez”
Böylelikle Kayıp – Kaçak Bedelinin Aboneye Geri Ödenmesinin önü açılmış oldu.
Yargıtay, 17 Aralık’ta yaptığı toplantıda, “elektrik abonesinden kayıp-kaçak parası alınamaz” şeklinde karar verdi.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bir elektrik abonesinin faturadaki kayıp-kaçak bedelini dağıtım şirketinden istemesiyle başlayan hukukî süreçte tarihî karara imza attı. Kurul ‘karar düzeltme’ talebi üzerine 17 Aralık’ta yaptığı toplantıda, “Hırsızın kullandığı kaçak enerji dürüst vatandaştan tahsil edilemez” diyerek aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamayacağına hükmetti.
Emsal teşkil edecek karar sonucu aboneler dağıtım şirketlerinden kayıp kaçak bedelinin iadesini talep edebilecek.
SÜREÇ BİR ABONENİN MÜRACAATI İLE BAŞLADI
Yargıtay’ın ‘Elektrik abonelerinden kayıp-kaçak parası alınamaz’ kararına konu dava, Mersin Silifke’de bir elektrik abonesinin şikâyetiyle başladı.
Abone, elektrik faturalarından alınan kayıp-kaçak parasının yasalara aykırı olduğunu belirterek, iadesi için Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne (TSHH) başvurdu. Heyet, aboneyi haklı buldu.
Ancak elektrik dağıtım şirketi konuyu Tüketici Mahkemesi’ne taşıdı. Tüketici Mahkemesi, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nin verdiği karara yapılan itirazı reddetti.
Şirket, temyiz için Tüketici Mahkemesi’ne dilekçe verdi. Mahkeme “Temyiz olanağı yoktur.” diyerek talebe olumsuz cevap verdi. Bu karar da elektrik dağıtım şirketi tarafından temyiz edildi.
Yargıtay ilgili hukuk dairesi, Tüketici Mahkemesi’nin verdiği “Temyiz olanağı yoktur.” kararıyla ilgili “Temyiz olanağı vardır, kayıp-kaçak bedeli EPDK mevzuatı gereği alınır.” dedi ve Tüketici Mahkemesi’nin verdiği kararı bozdu.
Tüketici Mahkemesi bozulan dosyayla ilgili kararında ısrar etti. Bu karar da elektrik dağıtım firması tarafından temyiz edildi.
Dava, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na geldi. Kurul, dağıtım şirketini haksız bulan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nin kararı doğrultusunda hüküm verdi ve dolayısıyla Tüketici Mahkemesi’nin verdiği “Tüketici haklıdır” kararını aldı.
Bu sefer de Hukuk Genel Kurulu kararına itiraz geldi.
Kurul da 17 Aralık’ta konuyu gündeme aldı ve “Abone haklıdır” diyerek adli yargı sürecini sonlandırdı. Son merci olan Hukuk Genel Kurulu ‘karar düzeltme’ talebini, 5’e karşı 42 oyla aldı.
HIRSIZIN KULLANDIĞI DÜRÜST VATANDAŞTAN TAHSİL EDİLEMEZ
Elektrik dağıtım şirketleri, abone grubuna göre değişmekle birlikte (konut, sanayi, ticarethane, resmi daire gibi) faturanın yaklaşık yüzde 14’ünü ‘kayıp-kaçak bedeli’ olarak tahsil ediyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kararına, “Elektriğin kaybı sırasında ve başka kişiler tarafından hırsızlanmak şartıyla kayıp-kaçak bedelinin abonelerden alınması, şeffaf hesap verilebilirlik, hukuk ve adalet devleti ile bağdaşmaz. Haksız şart teşkil eder. Hırsızlıkları önlemek, devletin en öncelikli görevidir. Hırsızın kullandığı kaçak enerji dürüst vatandaştan tahsil edilemez.” görüşünü gerekçe gösterdi.
10 YILLIK PARAYI İADE ALMAK İÇİN ABONELERİN YAPMASI GEREKENLER?
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun, elektrik dağıtım şirketlerinin abonelerden aldığı kayıp-kaçak parasının iadesiyle ilgili verdiği 2014-7-11884 esas ve 2014-1045 sayılı karar bütün elektrik aboneleri ((konut, sanayi, ticarethane, tavuk kümesi, resmi daire…) için emsal teşkil ediyor.
Kayıp-kaçak parasını iade alabilmek için Yargıtay’ın son kararını emsal gösterip dağıtım şirketi aleyhine dava açmanız gerekiyor.
Öncelikle bulunduğunuz ildeki elektrik dağıtım şirketine gidip, 10 yılda ne kadar kayıp-kaçak bedeli ödediğinize dair kağıt alın.
Kayıp-kaçak parasının iadesi için eğer faturalarınız 2 bin lira altında ise bulunduğunuz ildeki Tüketici Hakem Heyeti’ne (fatura tutarına göre), 2 bin lira üstü için ise Tüketici Mahkemesine başvurmanız gerekiyor.
Başvuruda kullanabileceğiniz dilekçe örneğine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
DİLEKÇE ÖRNEĞİ
Elektrik – Elektronik Mühendisiyim, elektrik perakende satış ve dağıtım destek şirketinde çalışmaktayım. Kayıp kaçak bedelleri – kayıp kaçak bedellerinin iadesi veya elektrik faturanızda kafanıza takılan her hangi bir soruyu bana sorabilirsiniz.
dağıtım firmaları 1 yıldan fazla kullanım bedelini vermiyor bu konuda ne yapmamız lazım.
akdeniz clk dan 10 yıllık kayıp kacak bedeline yaptıgım odemeyi sordugumda bana sadece 1 yıllık döküman verebilceklerini söylediler. Nasıl 10 yıllık tüketimimi alıcam
EPDK’nın konu ile ilgili mevzuatının “tüketicilerin bilgilendirilmesi ile tüketici hakları ve
zararların tazmini” maddesinin 4. fıkrasında “Görevli tedarik şirketi, tüketicinin talebi halinde ve her takvim yılı içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere, tüketicinin geçmiş on iki
aya yönelik elektrik enerjisi tüketimini ayrıntılı şekilde gösteren belgeyi
ücretsiz olarak sunmakla yükümlüdür. Bu yükümlülük kapsamında, önceki
tedarikçiler nezdinde yapılan tüketim miktarları dikkate alınmaz.” demektedir. Bu sebeple tedarikçi firmanız size 1 yıllık doküman vermektedir.
Ama Tüketici Hakem Heyetlerinin ve/veya yetkili mahkemelerin talebi dikkate alınmak zorundadır. Siz tedarikçinizden 1 yılık dokümanınızı alarak tüketiminize uygun olan makama; 1 yıllık tüketiminizin ekte belirtildiğini fakat 10 yıl öncesinden de bu bedelin alındığını, emsal kararlar gereği yasal hakkınız olan bu bedelin tedarikçi firmadan 10 yıllık olarak hesaplanarak faizi ile birlikte iade edilmesi için başvurunuzu yapın…