The Walking Dead ile Takım Çalışması Analizi
The Walking Dead – Yürüyen Ölüler
Bu diziyi ilk şüphe ile izledim, ilk televizyonda denk geldiğimde diğer kanallarda başka bir şey olmadığı için izledim ama sonra birkaç bölüm daha izledim, sardı ve dedim ki bu diziden bir sürü şey öğrenilebilir 4. Sezonun son bölümünü de bitirdim.
Bu dizi eğer gerçekten sadece ölü insanların kovaladığı, yaşayan insanların da sürekli kaçtığı bir dizi olsaydı izlenmezdi ve bu kadar sezonda ayakta kalıp, diğer sezonuna da hazırlık yapılmış olmazdı. Şahsen ben böyle düşünüyorum.
Bu diziyi izlediğimde, başarı için, ortak hareket eden bir ekibin her zaman her işte var olması gerektiğine yönelik düşüncem pekişti.
Kendi başlarına hayatta kalma mücadelesi veren ve o zamana kadar da bunu başarabilen bireyler, bir ekibe dâhil olduklarında varlıklarını sürdürme olasılıkları daha da artmaktadır.
Ama uzun zamandan beri varlığını sürdüren bir ekibe dahil olmak, kimsenin kimseye güvenemeyeceği ortamda çok zordur ama imkansız değildir. Yeni kişi eğer bir de ekip üyelerinden birini zor durumda bırakmışsa o zamandan sonra ağzı ile kuş tutsa dahi ekip lideri onun ekibe katılması için Nuh deyip peygamber demeyecektir.
Fakat kendisini ispat ederse ekibin bekası için tabi ki görevini yerine getirmek şartı ile ekibe üye olabilir.
Ekibin her üyesine, birey kendi başına hangi beceriye sahip ise ona göre vazife taksimi yapılmalıdır ve liderin de öyle olması gerekmektedir ve lider, çocuğum ya da karım veya sevgilim demeden her bir bireye eşit davranmalıdır.
Liderlik mücadelesi tabi ki olacaktır, bu tüm canlıların doğasında var olan durumdur ama liderlik mücadelesine girecek kişinin öncelikle şunu düşünmesi lazımdır; ekibin diğer üyelerini kendi çıkarı doğrultusunda güdebileceği bir koyun olarak mı görmektedir, yoksa şimdiki liderin çobanlığına karşı çıkıp herkesin görüşüne önem vererek mi ekibin varlığını sürdürmeye çalışacaktır.
Bir ekibi zincir olarak düşünürsek, klişe bir laf vardır ya hani; bir zincirin kuvveti en zayıf halkasının kuvveti kadardır diye işte ekibin zayıf halkaları ile de ilgili, olağanüstü durumlarda uygulamak üzere bir plan hazırlamalı ve zayıf halkalar ölüme terk edilmemelidir. En zayıfında mutlaka yapacağı bir şey vardı r ve bunun tespiti yapılarak ona da vazife taksim edilmelidir.
Eğer ekibin içerisinde ekibin varlığını tehlikeye atan bir birey var ise ve işi bireysele dönüştürmüşse bu kişiye yapılacak şey; ekibe yeni birey dahil ederken ki durum ile aynıdır.
Yaşam mücadelesinde bir çocuğu da çocuk gibi görmeyeceksin, çocukta olsa yaşamını devam ettirebilmesi için geliştirilmek zorundadır.
Böyle bir ortamda diğer, yaşayanlar tarafından bir araya getirilmiş ekiplerle de karşılaşılacaktır ve bu ekiplerin hepsi iyi olmayacaktır; size, sahip oldukları varlıklarını göstererek göz boyamaya çalışarak yardımcı olabileceklerini hatta bir araya gelirlerse her şeyin üstesinden gelebileceklerini söyleyerek içinize sızmaya çalışabileceklerdir… Dediklerini yapmadığınızda size silahları ile saldırarak gözdağı vermeyi deneyebileceklerdir hatta sizi yok etmeye bile çalışacaklardır ki asıl amaçları zaten sizi yok ederek sizin varlıklarınız ile daha uzun süre varlıklarını sürdürmek olabilir.
Kendinizden, ekibinizden ödün vermeyeceksiniz. Ekibinizin varlığını koruyabilmek adına ekibin her üyesinin dahil olduğu harekat kurallarınız olacak. Ve kuraların dışına çıkmaya meyil eden ekip üyesi belirlenmiş ceza ne ise o ile cezalandırılacaktır.
…
Walking Dead; bir diziden daha öte; sadece ölülere karşı yaşayanların vermiş oldukları bir hayatta kalma mücadelesi değildir. Bu dizi, izlerken olaylardan çıkartacağınız dersler ile iş hayatınızda da, sivil hayatınızda da sizi başarıya ulaşabilmenin kapılarını açacak bir kişisel gelişim serisidir.
Ve şimdi yürüyen ölülerin 5. sezonundayız…
İyi Seyirler.
http://youtu.be/j4GAs9TJVjM